söndag 26 juni 2016

Dansade Du runt en penis i midsomma

Bilden ovan kommer från Vilhelm Mobergs lilla bok Bondeåret, och texten ger oss en ledtråd till vad midsommar har betytt för våra nordiska förfäder – naturfolken.

Midsommar är en gammal hednisk högtid där folk söp, slogs och dansade runt en penis!

Utan att veta det själva firar folk midsommardagen som det har gjorts i tusentals år. - De super sig fulla!

Förutom att äta sill, potatis och jordgubbar så dricks det snaps till maten, mycket öl och andra alkoholhaltiga drycker under helgen. Det finns visserligen alkoholfria alternativ som läsk, must eller alkoholfritt cider.

Det sups 77 procent mer än vanligt och Systembolaget har sålt 1 300 000 liter ren alkohol i veckan!

På grund av den starka traditionen av alkoholkonsumtion i samband med firandet gör midsommarhelgen till en av de tidpunkter på året då mest fylleri och bråk inträffar. Det intensiva resandet omkring helgen, då också många påbörjar sin semester, gör dessutom helgen till en av de mest trafikskadedrabbade.

Vi vet inte mycket hur midsommarfirandet såg ut på förkristen tid. Man tror att det förekom offer (blot). Dessutom användes midsommarstången som är en gudasymbol - fallosymbol - som var i fruktbarhetens tecken. Den är tillägnad fruktbarhetsguden Frej av Vanernas gudaätt. Så vad barn, föräldrar och mormor och morfar, farmor och farfar gör när de sjunger "små grodorna" och dansar kring denna dag är en upp och ned vänd penis.

Midsommardagen är den enda hedniska högtiden som Katolska kyrkan inte har lyckats "kristna". (Den hedniska högtiden julen "kristnades" av Katolska kyrkan då de lade Jesus födelsedag på den dagen.) Man har försökt lägga Johannes döparens födelsedag på den här dagen men i Sverige är dagen nu flyttad till söndagen efter midsommardagen.

Midsommarnatten har ett stort inslag av hednisk folktro på övernaturliga väsen och framtidsprofetior. Folktron säger bland annat att man skall akta sig för att bada för att inte råka ut för Näcken. Barn skall också plocka sju, eller nio, sorters blommor, helst vid ett vägskäl, klättra över nio gärdesgårdar och lyckas man sedan somna utan att säga ett ord så ska man i drömmen kunna se den man ska gifta sig med.

Midsommarfirandet har fortfarande kvar samma karaktär som för tusen år sedan. Den är en av de högtider där svenskar har supit som mest under året, vilket det har det varit i många hundra år.


Tacksamhet över att jag inte är beroende av åkerns skörd och naturens krafter för att sätta mat på bordet. Tacksamhet över den relativa frid och frihet jag vuxit upp i. Tacksamhet över det välstånd de senaste generationerna har byggt upp och lämnat till oss att vårda.


Inga kommentarer:

Sakta kommer lienannen

 Multisjuk.... Har mer  meddiagnoser än jag någonsin kunnat tänka mig att gå att sätta in i en kropp. Listan är lång med diagnoser, symtomer...